fredag 7 september 2012

Det är höst i luften...

Det är sensommar och höst i luften och jag njuter av varenda sekund.
Några få plusgrader på morgonen och daggtäckta hagar. Hästar som njuter av solstrålarna mitt på dagen och lite mörkare på kvällarna och svalare om nätterna.
Jag sitter med den stora trädgårdsboken och planerar nästa års blomsterrabatt.

Av rent praktiska skäl gillar jag att ha glest i blomsterrabatterna. Det är enkelt att se skillnad på växter och ogräs (japp, jag är nybörjare), lätt att hålla koll på växter som gärna förökar sig lite för mycket och framförallt så är det lätt att rensa ordentligt. Enkelt att köra ner spaden, ta ett ordentligt lass jord, pilla ut ogräs, rötter m.m. Men - det ser hemskt trist och stelbent ut.
Jag vill ha lummiga rabatter, överfulla av stora och små perenna blommor, gärna olika sorters torpväxter. Det skall frodas, surra av bin och liv och jag skall kunna plocka mig en bukett blommor utan att det märks. Det får gärna blomma under en lång period.
Jag ser dem på bild ibland, de där rabatterna. Önskar mig något eget själv, men undrar samtidigt hur man håller dem välskötta? Är det inte besvärligt med ogräset som man aldrig kommer åt ordentligt? Och med växter som sprider sig och tar död på sina grannar?

Jag ställde frågan till odla.nu och följande svar:

Din dröm är som många andras, det ska frodas och surra av bin!
För att nå dit, till de där lummiga rabatterna, bör du strunta i att gräva bland växterna. Låt dem sprida sig i lagom mängd genom frö och rötter, ta bort ogräset genom att dra upp det tills växterna har blivit så täta att ogräset inte har en chans.
Täck gärna den bara jorden i rabatterna med gräsklipp några gånger per sommar, det gödslar och håller ogräset borta.
Plantera tätt, köp hellre 5 stycken av samma växt än bara 1 enda av varje. Plantera i grupp med några decimeter mellan plantorna, beroende på sort. Köp dock inte de mest invasiva växterna som kan ta över helt.
Vid behov kan du dela på för stora perenner och får fler.
Använd gärna vävarväxter mellan, det vill säga sådana som slänger sig lite över de andra och fyller mellanrummen. Använd också marktäckare, särskilt i framkanten av rabatten.


Så, nu sitter jag här och kärar ner mig olika sorters perenner. Oj, som det ska surra och växa i rabatterna om ett par år.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar