onsdag 28 november 2012

Pepparkaksbak

Jämnar till kanterna på pepparkaksdegen som ligger i kylskåpet. Det känns viktigt att de är jämna och fina. Och så vill jag ju inte slänga det som blir över, så jag offrar mig och äter upp dem. 
 Receptet? Jodå, här kommer det:

Årbo´s Kryddiga Pepparkakor (stor sats)
4,5 dl ljus sirap
300 g rumstempererat smör
4,5 dl socker
1 ägg
4 tsk malda nejlikor
4 tsk malen ingefära
6 tsk malen kanel
4 tsk stött kardemumma
0,5 tsk pomeransskal
13-15 dl vetemjöl
1. Koka upp sirapen under omrörning. Låt svalna något.
2. Rör ner socker, ägg, kryddorna och smöret i sirapen.
3. Tillsätt mjölet, men spara lite till utbaket.
4. Blanda väl.
5. Låt vila svalt tills nästa dag.
6. Ta fram ur kylen några timmar innan utbakning.
7. Grädda på smord plåt eller bakplåtspapper i 180-200 grader, ca 8 minuter.
 
 
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar