torsdag 18 april 2013

Matförvaring

Ekomorsan skriver idag om matförvaring och plastlådor.
Jag har jättefina glasburkar hemma, som går alldeles utmärkt att förvara skafferi- och kylvaror, matrester m.m. i. Men när man ska ha med sig matlåda till jobbet känns det inte helt optimalt att bära omkring på glasburkar.


Några av våra fina glasburkar
Om man letar runt på nätet för att hitta rostfria matlådor, verkar rostfria lådor vara det bästa alternativet, vilka finns att hitta till en överkomlig peng på olika nätbutiker. Inte lika billiga som plastlådorna som reas ut hos din lokala matbutik, men det kanske kan vara värt att lägga en hundralapp extra och slippa gifterna?

Leta upp lite plastprylar och kolla på märkningen!

På nästan alla plastsaker finns en liten siffra, ofta i en triangel, som talar om vilken sorts plast det är. Alla plaster är mer eller mindre farliga för hälsa och miljö.
 
Nr 1, finns bl.a. i PET-flaskor, fleece-tyg och i polyestertyg. Vatten som förvarats i denna typ av flaskor, har högre halter av hormonstörande ämnen än vatten i glasflaskor.
Nr 2, finns bl.a. på flaskor med flytande margarin. Har inga kända miljögifter men bör inte hettas/värmas upp.

Nr 3, PVC, finns i en del regnkläder, matförpackningar, leksaker, rör och i materialet runt kablar m.m. och innehåller mjukgörande ftalater. Ftalater är hormonpåverkande, stör fortplantningen och kan bidra till barnallergier. Dessa bör man undvika helt!

Nr 4, finns i bl.a plastpåsar. Har inga kända miljögifter men bör inte hettas/värmas upp.

Nr 5, polypropylen, finns i många typer av livsmedelsförpackningar samt i förpacknigar som ska värmas i microvågsugn och är gjord för att kunna värmas upp. Nr 5 har inga idag kända miljögifter.

Nr 6, polystyren, är en  dels en hård plast som finns i bland annat datorer, köksmaskiner och leksaker. Men också mjuk plast/ en cellplast som man använder kring köttfärs och snabbmatsprodukter.
Kan innehålla flamskyddsmedel. Dessa bör man undvika helt!

Nr 7, finns i bl.a matförpackningar och plaststekspadar och innehåller det hormonstörande ämnet bisfenol A. Denna typ av plast har alldeles nyligen förbjudits i nappflaskor.
Eftersom detta är en slag slaskpost/övrigt-kategori finns dessutom 7:an på ofarliga bioplaster och laminatmaterial.
Källa: Plus samt Sund.nu.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar