torsdag 30 maj 2013

Äntligen

I april, för bara någon månad sedan, kändes det ruskigt kallt och kalt ute och det kändes som att våren och sommaren aldrig skulle komma. Men nu minsann, har det fullkomligt exploderat ute. Träden är gröna, visipporna har nästan blommat ut, syréner, maskrosor och fruktträdens blommor har slagit ut och liljekonvaljerna knoppar sig, lagom till årets skolavslutningar. 
  
Letar runt lite på SMHI´s hemsida, för att ta reda på vad vår och sommar egentligen är för något?
 
Den meteorologiska definitionen av vår är att dygnsmedeltemperaturen ska vara stigande och ligga mellan 0 och 10 plusgrader. Om dygnsmedeltemperaturen ligger i intervallet från 0,1°C till och med 9,9°C kallar vi detta för ett dygn med vårtemperatur. Om detta inträffar sju dygn i följd, säger vi att våren anlände det första av dessa dygn. Även om det blir en återgång till lägre temperaturer därefter så räknas det fortfarande som vår.
SMHIs definition av vår innehåller ytterligare ett villkor. Starten på våren får inte ske före den 15 februari. Detta är normalt tiden för högvintern i sydligaste Sverige.
 
Den meteorologiska definitionen av sommar är att dygnsmedeltemperaturen varaktigt ska vara minst 10 grader. Om dygnsmedeltemperaturen är 10,0°C eller högre fem dygn i följd, säger vi att sommaren anlände det första av dessa dygn. Även om det blir en återgång till lägre temperaturer därefter så räknas det fortfarande som sommar.
 
Den meteorologiska definitionen av höst är att dygnsmedeltemperaturen ska vara sjunkande och ligga mellan 0 och 10 plusgrader. Om dygnsmedeltemperaturen är 9,9°C eller lägre fem dygn i följd, säger vi att hösten anlände det första av dessa dygn. Även om det blir en återgång till högre temperaturer därefter så räknas det fortfarande som höst.
Som ytterligare villkor gäller att hösten inte kan börja före den 1 augusti. Det är någon vecka efter medeldatum för årets varmaste dag.
 
Meteorologer definierar vinter som den period då dygnets medeltemperatur varaktigt är 0 grader eller lägre. Om dygnsmedeltemperaturen är 0,0°C eller lägre fem dygn i följd, säger vi att vintern anlände det första av dessa dygn. Även om det blir en återgång till högre temperaturer därefter så räknas det fortfarande som vinter.
 
 
 
 
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar