onsdag 15 januari 2014

Naturligare liv: buljong

Jag tänkte försöka minimera "farligheter" som plast, tillsatser, onödiga E-ämnen m.m. i vårt hem. Successivt, inte allt på en gång. Först ut är buljongen, som har legat högst upp på listan länge nu.





De buljongtärningar ja
g har hemma, innehåller: 


Hönsbuljong: salt, smakförstärkare (mononatriumglutamat, dinatriumguanylat, dinatriuminosinat), vegetabiliskt fett, stärkelse, kycklingkött 5.4%, kycklingfett 3.6%, härdat vegetabiliskt fett, arom, socker, lök 1%, kryddor (med bl.a. sellerifrö), jästextrakt, persilja, antioxidationsmedel (extrakt av rosmarin).

Grönsaksbuljong: salt, smakförstärkare (mononatriumglutamat, dinatriumguanylat, dinatriuminosinat), jästextrakt, socker, grönsaker 3.9% (morot, lök, tomater, paprika, purjolök), persilja, kryddor (med bl.a. vitlök, sellerifrö), karamelliserat socker, maltodextrin, arom (med bl.a selleri), druvsocker.

Svampbuljong: salt, smakförstärkare (mononatriumglutamat, dinatriumguanylat, dinatriuminosinat), stärkelse, maltodextrin, vegetabiliskt fett, jästextrakt, socker, karljohansvamp 1.9%, champinjonextrakt, arom, kryddor (med bl.a. muskot och libbsticka), vegetabilisk olja, vitlök, surhetsreglerande medel (citronsyra), emulgeringsmedel (E 471).


På hemsidan Äkta Vara, kan man läsa att man i första hand, beträffande just buljonger, skall undvika:

-smakförstärkare
- jästextrakt
- hydrolyserat sojaprotein

Förutom tre smakförstärkare innehåller dessa buljonger dessutom härdade fetter, aromämnen, socker och emulgeringsmedel.


Vad ska man då göra om man vill undvika detta i maten? Buljonger och fonder är ju ändå en fantastiskt bra och smidig grund till exempelvis såser och sopper eller som smaksättare i köttbullar, biffar m.m. 

Man kan:
- Göra egen buljong
- Leta ekologiska alternativ, så slipper man smaktillsatserna. Dessa är dock svåra att hitta. Fråga i charkdisken eller leta efter märkena Biofood, Natur Compagnie, Stockpot. Men läs innehållsförteckningen innan du handlar, även om smaktillsatserna är bortplockade, kan jästextrakt och annat ändå förekomma.

Jag har i dagsläget inte tid att koka egna buljonger och fonder, så jag kommer att leta efter naturliga alternativ i mataffären.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar