onsdag 1 januari 2014

Produkttest - Dettol

Via Buzzador har jag fått lov att prova på Dettol No-Touch Hand Wash System, en automatisk tvålpump som hjälper till att reducera all de miljontals bakterier vi varje dag kommer i kontakt med under en helt vanlig dag. Tvålpumpen känner av om man håller handen framför den och doserar sedan en lagom tvålmängd, utan att du själv behöver vidröra tvålpumpen. Fördelar:
- Droppfri
- Rolig att använda, vilket innebär att man slipper tjtata på barnen om att händerna skall tvättas
- Luktar gott
- Perfekt när man exempelvis lagar mat eller bakar och har kladdiga händer
- Priset är ändå helt okej, ca 79 kr för startkit (pump+tvål) och ca 36 kr för refill.

Nackdelar:
- Parfymerad tvål. Även om den luktar gott föredrar jag oparfymerad tvål.
- Ful att se på.
- Tvålen bör inte användas av allergiker, personer med astma eller av personer som är överkänsliga mot dofter eller parfym (rekommendation på förpackningen).
- Inte på något sätt nödvändig, enligt mig
- Innehåller bland annat bensalkoniumklorid, ett bakteriedödande medel som i tester har orsakat resistens bland bakterier (inte bra).
- Innehåller dessutom Methylchloroisothiazolinone, som är allergiframkallande hos ca 2-3% av befolkningen och som i tester har visat sig troligen vara lite cancirogent.
Innehållsförteckning:
Aqua
Cetrimonium
Chloride
Glycerin -
Lauramine Oxide
PEG-150 Diester - PEG:erna finns i oändligt många variantet. PEG är bra på att blanda samman vatten och fettämnen och på att användas som mjukgörare. Detta är en vanlig produkt inom kosmetika och hudvård. PEG utvinns ibland ur cancerframkallande ämnen, genom tunga kemiska processer, då man låter etylenoxid (giftig, cancerogen och explosiv) reagera med vatten.
Cocamide MEA
PEG-150 Stearate - se ovan, PEG-150 Diester
Citrid Acid
Parfum - Samlingsbegrepp för parfymämnen. Kan bestå av  till exempel ftalater (mjukgörare) som kan påverka kroppens hormonsystem.
Tetrasodium EDTA - Vissa salter har ändelsen EDTA. Dessa är bra komplexbildare, d.v.s. de kan enkelt slå sig samman med vissa metaller, vilket i exempelvis tvålar och schampoon kan förhindra fula utfällningar. Reningsverken har svårt att bryta ner EDTA och när det sedan istället kommer ut i miljön, misstänker man att det hjälper till att sprida de metaller som de har knutit sig samman med, exempelvis tungmetaller, vilka inte är bra för miljön. Man är fortfarande osäker på EDTA´s påverkan på vår miljö och våra kroppar.
Hexyl Cinnamal - Cinnamal är både allergiframkallande och miljöbelastande.
Benzalkonium Chloride - Bakteriedödande medel
Sodium Chloride - Salt
Ethanolamine
Alcohol
Magnesium Nitrate
Methylchloroisothiazolinone (MCI)
Methylisothiazolinone (MI)
MCI och MI är effektiva konserveringsmedel som dödar baciller. Du finner dem i hudvårdsprodukter, crèmer, schampoon och badskum, men också i målarfärger, somliga diskmedel och andra vattenlösliga produkter. MCI och MI kan orsaka allergiska besvär, exempelvis eksem. 
CI19140 - Färgämne (CI = Color Index)
CI61570 - Färgämne (CI = Color Index)
CI42090 - Miljöbelastande färgämne och CMR-ämne
Hexyl Cinnamal  - Doftämne. Kan orskaka allergiska besvär så som snuva, hosta eller andningsbesvär, besvär som kan misstas för exempelvis astma. Om doftämnen kan man läsa hur mycket (tråkigheter) som helst, så jag tar inte upp det här, det blir en alltför förkortad variant).

Källa: 
Katarina Johansson, Badskumt - gifterna som gör dig ren fräsch och snygg, Ordfront förlag, 2012
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -


Så, sammanfattningsvis tycker jag att tanken är god. Man kan dosera tvålen utan att vidröra tvålpumpen och barnen tycker att det är roligt att tvätta händerna. Tyvärr är själva pumpen rätt ful att se på och innehållet vill jag varken tvätta händerna i eller hälla ut i avloppet. Tyvärr, denna produkt var inget för mig, som vill minska på vardagsgifter och onödiga kemikalier i vår miljö och i våra kroppar.

1 kommentar:

  1. Jag gillar den. Håller med om innehåll och snygghet...och rlligheten. ;)
    Men ett tips är att bända upp locket med kniv och fylla på med den tvål man vill använda själv. :)

    SvaraRadera