tisdag 16 september 2014

Svampsäsong!

Svampsäsongen är här! Milda höstdagar med solsken och vackra färger. Troligtvis en av de bästa perioderna på hela året.
I år har vi plockat en hel del kantareller. Inte så att vi blir självförsörjande på svamp till nästa svampsäsong, men i alla fall så att vi, efter att ha avnjutit några smörgåsar med smörstekta kantareller, ändå kan förvälla eller torka och spara till senare.


















Jag har ingen speciell svamptork eller liknande utan torkar i vår varmluftsugn. Det fungerar jättebra.

Torka svamparna:
- Rensa svamparna noggrant. Dela de största svamparna i mindre bitar.
- Sprid ut svamparna på en plåt med bakplåtspapper. Lägg dem inte för tätt.
- Ställ in plåten/plåtarna i ugnen. Ställ ugnsluckan på glänt med hjälp av en liten träslev eller liknande.
- Varmluft, 50 grader. 
- Tiden varierar beroende på mängden svamp samt svamparnas vatteninnehåll, men mina brukar få stå över dagen eller över natten.
Använda svamparna:
- Blötlägg i vatten i ca 15 minuter.
- Eller krossa svamparna i en mortel och använd smulorna till smaksättning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar