onsdag 22 oktober 2014

Ta hand om din katt

Nu har jag varit och lämnat in vår lilla Signe till Blå Stjärnan för kastrering, vaccinering och id-märkning. Lilla hjärtat, det var jobbigt för henne med bilutflykt till djursjukhuset. Men samtidigt lite spännande. Hon travade runt i mottagningsrummet med svansen högt och luktade och tittade lite överallt.

Varför ska man kastrera sin katt?
Katten mår bättre av att vara kastrerad, oavsett om det är en hankatt eller honkatt. Det är jobbigt för såväl katt som husse och/eller matte om katten är fertil och letar efter en partner. Kastrering leder ofta till en lugnare och mer harmonisk katt. 
Kastrering leder dessutom till ett minskat revirhävdande, minskad risk för juvercancer hos din honkatt, minskad risk för skador i samband med slagsmål med andra katter samt minskad doft hos hankattens urin. Dessutom håller sig kastrerade katter ofta närmre hemmet än okastrerade katter.
Sist men inte minst så är världen redan full av oönskade och/eller hemlösa kattungar. Det behövs inte fler!
När katten är cirka sex månader gammal är hen redo för kastrering. Se till att katten inte träffar okastrerade katter av motsatt kön innan dess.

Varför ska man vaccinera sin katt?
För att katten inte ska drabbas av kattsnuva eller den dödliga sjukdomen kattpest. Såväl innekatter som utekatter behöver vaccineras.

Varför ska man id-märka sin katt?
Om din katt försvinner eller skadas kan en upphittare ta reda på vem som äger katten. På så sätt ökar chansen att få tillbaks din katt eller få reda på vad som har hänt den. Såväl innekatter som utekatter behöver id-märkas. Man kan id-märka sin katt på två sätt, antingen genom en tatuering i örat eller genom ett mikrochip under huden.




Dessutom passade jag på att köpa 2015 års kalender från Katt i Borås, som innehåller bilder och historier om en del av de katter som de tagit hand om under året. En urfin kalender som hjälper Katt i Borås i deras arbete med hemlösa katter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar